Veelgestelde vragen - Dermatix

Deze vragenlijst over Dermatix en over littekens wordt regelmatig van een update voorzien. U kan uw vraag terugvinden in de lijst met vaak gestelde vragen.
 
Staat uw vraag niet in de lijst?Raadpleeg dan de Meda Pharma website.

Stel uw vragen over Dermatix of littekens.

 • Voor welke typen littekens is Dermatix geschikt?

  Voor welke typen littekens is Dermatix geschikt?

  Dermatix is geschikt voor hypertrofische littekens en keloïden die nog niet volledig uitgerijpt zijn.

 • Is Dermatix geschikt voor oude littekens?

  Is Dermatix geschikt voor oude littekens?

  Hoe jonger het litteken, hoe groter de kans is dat het litteken goed behandeld kan worden. Het beste resultaat wordt bereikt wanneer een litteken niet meer dan 2 jaar oud is. Oudere littekens zijn vaak al volledig uitgerijpt en daardoor moeilijker te behandelen.

 • Hoe werkt Dermatix?

  Hoe werkt Dermatix?

  Het is een uiterst geschikte methode om littekens te behandelen en te voorkomen. De behandeling kan gestart worden zodra de wonde gesloten is en wanneer de hechtingen verwijderd zijn.

  1. Dermatix herstelt de vochtbalans
  De beschadigde huid is niet in staat een goede vochtbalans te onderhouden. Dermatix vormt een zuurstofdoorlatende, ademende laag op het litteken en zorgt voor herstel van de vochtbalans van de huid. Ontstekingsreacties zoals pijn, jeuk en roodheid worden zo verminderd.

  2. Dermatix herstelt de structuur van de huid

  Als een wonde is ontstaan probeert het lichaam een infectie te voorkomen.
  Het lichaam wil daarom zo snel mogelijk het wondgat opvullen en beschadigde bloedvaten afsluiten om bloedverlies te beperken. Enige structuur ontbreekt in dit proces. Hierdoor wordt vaak meer bindweefsel aangemaakt dan nodig, waardoor een verhoogd litteken kan ontstaan.
  Dermatix zorgt, door statische lading tussen Dermatix en de huid, dat het bindweefsel (collageenvezels) ordelijk geplaatst worden. Resultaat: minder verdikking en zachter littekenweefsel.

  3. Dermatix stimuleert de aanmaak van verbeterd collageen

  Door de snelheid waarmee de wonde wordt gedicht ontstaat vaak teveel bindweefsel (collageen). Het collageen dat zich vormt is niet altijd van de juiste kwaliteit. Dermatix stimuleert het proces van de afbraak van dit eerst gevormde collageen. Hierdoor wordt het litteken vlakker en zachter.

 • Hoe lang moet ik Dermatix gebruiken?

  Hoe lang moet ik Dermatix gebruiken?

  De behandeling is afhankelijk van het litteken, maar is minimaal 3 maanden. Binnen 4 tot 5 weken zal de ontstekingsreactie afnemen. Voor een significante vermindering van de zichtbaarheid van het litteken is vaak een langere behandelingsduur nodig.

 • Kan ik Dermatix gebruiken om littekens te helpen voorkomen?

  Kan ik Dermatix gebruiken om littekens te helpen voorkomen?

  Door Dermatix te gebruiken zodra de wonde gesloten is of wanneer de hechtingen verwijderd zijn, is er 95% minder risico op littekenvorming.

 • Waar is Dermatix verkrijgbaar?

  Waar is Dermatix verkrijgbaar?

  Dermatix is verkrijgbaar op voorschrift van uw behandelend geneesheer of van een specialist maar is ook zonder voorschrift beschikbaar bij uw apotheek.

 • Zal mijn litteken uiteindelijk verdwijnen door het gebruik van Dermatix?

  Zal mijn litteken uiteindelijk verdwijnen door het gebruik van Dermatix?

  Het is niet altijd mogelijk om een litteken ‘onzichtbaar' te maken. Dermatix kan de zichtbaarheid van littekens echter wel verminderen.

 • Kan ik Dermatix gebruiken als ik zwanger ben?

  Kan ik Dermatix gebruiken als ik zwanger ben?

  Dermatix kan worden gebruikt tijdens de zwangerschap.

 • Zijn er bijwerkingen bij gebruik van Dermatix?

  Zijn er bijwerkingen bij gebruik van Dermatix?

  Dermatix veroorzaakt zeer zelden roodheid.

 • Wat moet ik doen als Dermatix siliconengel niet opdroogt?

  Wat moet ik doen als Dermatix siliconengel niet opdroogt?

  Als Dermatix siliconengel na 4 à 5 minuten nog niet is opgedroogd heb je waarschijnlijk te veel aangebracht. Er is slechts een heel dun laagje Dermatix nodig. De overtollige gel kan voorzichtig met een tissue worden verwijderd.

 • Hoe lang kan ik een Dermatix siliconenpleister gebruiken?

  Hoe lang kan ik een Dermatix siliconenpleister gebruiken?

  Als de pleisters dagelijks met water en een milde zeep worden gewassen, kunnen deze 5 tot 6 weken meegaan. Gebruik geen vochtinbrengende zeep of zeep die lotion of olie bevat.

 • Mag ik een Dermatix siliconenpleister op maat knippen?

  Mag ik een Dermatix siliconenpleister op maat knippen?

  Ja, een Dermatix siliconenpleister kan op maat worden geknipt. Knip de pleister wel altijd iets groter dan het litteken, zodat deze over het litteken heen valt.