Risico op littekens

Als een wonde ontstaat heb je kans op een litteken. Het risico op littekens na een operatie kan oplopen tot ongeveer 68%. Bij een brandwonde kan dit zelfs oplopen tot 91%. Daarnaast zijn er nog een aantal factoren van invloed op littekenvorming.

Littekenvorming wordt beïnvloed door: 

  • Leeftijd
  • Genetische factoren
  • Plaats op het lichaam
  • Oorzaak van de wond
  • Wondinfectie of complicaties ter hoogte van de wonde

Leeftijd

Bij ouderen geneest de huid langzamer terwijl een jonge huid de neiging heeft ‘te veel' te genezen, waardoor grotere, dikkere littekens worden gevormd.

Genetische factoren - huidtype

Mensen met een donker getinte huid hebben veel pigment en krijgen eerder littekens, zoals keloïden. Daarnaast kan er ook familiaire aanleg zijn voor littekenvorming.

Plaats op het lichaam

Littekens boven of nabij bijzonder actieve spieren, zoals op de rug, benen, schouders en gewrichten, breiden zich vaak uit en worden meer zichtbaar dan littekens die op minder actieve delen van het lichaam worden gevormd.

Oorzaak wonde

Een wonde veroorzaakt door bijvoorbeeld een ongeluk heeft meer risico op littekenvorming dan een ‘nette' wonde als gevolg van een operatie.

Wondinfectie of complicaties

Een wondinfectie of complicaties verstoren het genezingsproces. Hierdoor wordt de kans op littekenvorming vergroot. Het is dan ook belangrijk om een wonde altijd goed te ontsmetten.