Soorten littekens

Nadat een wonde genezen is, kunnen diverse soorten littekens worden gevormd. Littekens kunnen worden ingedeeld in 5 typen:

  • Rijp litteken
  • Onrijp litteken 
  • Hypertrofisch litteken 
  • Keloïd litteken 
  • Atrofisch litteken

Rijp litteken

Een lichtgekleurd, vlak litteken, dat is uitgerijpt. Het litteken zal niet meer veranderen of vervagen.

Onrijp litteken

Een rood, soms jeukend of pijnlijk, licht verheven litteken. Deze littekens zijn niet uitgerijpt en kunnen nog vervlakken en minder zichtbare littekens worden. 

Hypertrofisch litteken

Dit litteken is gewoonlijk rood, dik en gezwollen en kan pijnlijk zijn of jeuken, maar breidt zich niet uit buiten de plaats van de oorspronkelijke verwonding. Een hypertrofisch litteken ontstaat gewoonlijk binnen enkele weken na de verwonding en kan snel in grootte toenemen. Het litteken kan op natuurlijke wijze steeds minder zichtbaar worden, hoewel dit proces zo'n twee jaar kan duren.

Keloïd litteken

Een keloïd is een woekering van littekenweefsel en ligt dik, en onregelmatig op de huid, waarbij het zich uitbreidt buiten de plaats van de oorspronkelijke verwonding. Het litteken ziet er vaak rood uit of is donkerder van kleur dan de omliggende huid. Keloïden kunnen maanden na de verwonding ontstaan en kunnen ook erger worden tijdens de zwangerschap. Dit soort litteken wordt meestal niet op 
natuurlijke wijze minder zichtbaar. Een keloïd komt voornamelijk voor bij mensen met een getinte huidskleur.

Atrofisch litteken

Dit soort litteken is gewoonlijk een kleine, ronde holte die beneden het oppervlak van de omringende huid ligt. Een atrofisch litteken ontstaat wanneer het genezingsproces wordt verstoord en onvoldoende nieuwe verbindingsvezels worden gevormd als gevolg van acne of waterpokken. Het virus van acne en waterpokken remt de opvulling van de wonde.